Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Την βρήκαν την δικαιολογία...Σας τα λέγαμε τις προηγούμενες μέρες....

ΔΝΤ: Ρίσκο οι εκλογές για την Ελλάδα
"Δεν θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι εμπόδιο" είπε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, David Hawley απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι: κατά συνέπεια οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα- αν γίνουν- θα γίνουν με τις "ευλογίες" του ΔΝΤ; Η απάντηση είναι προφανώς όχι.


Το ρεπορτάζ που έχουμε μεταφέρει μέσα από τον ΣΚΑΪ ήδη από τις 27 Ιανουαρίου επιμένει μέχρι και σήμερα ότι το ΔΝΤ είναι βαθύτατα προβληματισμένο με τυχόν διενέργεια πρόωρων εκλογών στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Δηλαδή ένας σχεδόν μήνας πριν από το κρίσιμο ραντεβού του Ιουνίου, όταν η Τρόικα θα περιμένει να ενημερωθεί από τις ελληνικές αρχές για το νέο βαρύ πακέτο μέτρων εξοικονόμησης 14 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

Είναι προφανές ότι ούτε ο εκπρόσωπος τύπου ούτε κανένα στέλεχος του ΔΝΤ δεν πρόκειται να υποστηρίξει δημόσια και επίσημα την άποψη περί ανάγκης αναβολής των εκλογών "τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβρη", όπως σύμφωνα με πληροφορίες θα ήθελε το Ταμείο. Το ΔΝΤ είναι ανέκαθεν πολύ προσεχτικό σε δημόσιες τοποθετήσεις του για θέματα που άπτονται καθαρά πολιτικών ζητημάτων σε εθνικό επίπεδο. Συνεπώς, η σημερινή δήλωση του κ. Hawley αφενός δεν ξαφνιάζει αφετέρου δεν ανατρέπει διόλου την εικόνα που έχει διαμορφωθεί από το ρεπορτάζ και βασίζεται σε απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες για το γεγονός ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να "ξορκίζει" το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από τους δύο βασικούς πολιτικούς αρχηγούς για πιστή εφαρμογή του προγράμματος την επομένη των εκλογών, το ΔΝΤ εκτιμά ότι "εκλογές τώρα θα είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγήσουν την Ελλάδα τόσο σε δημοσιονομική όσο και σε μεταρρυθμιστική χαλάρωση, και αυτό είναι κάτι που δε θα το άντεχε η χώρα" σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Ταμείου που συνομίλησε ο ΣΚΑΪ.

Υπάρχει όμως και μία απτή απόδειξη των όσων έχει καταγράψει εδώ και δύο μήνες το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στους κόλπους του ΔΝΤ για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα: πρόκειται για την φράση κλειδί στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, η οποία κάνει ειδική μνεία στο θέμα χαρακτηρίζοντας τις εκλογές "ως ρίσκο για την προώθηση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων". Άλλωστε το θέμα των εκλογών κυριάρχησε και στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου για την έγκριση της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, με πολλές χώρες να εγείρουν σοβαρές επιφυλάξεις περί των πρόωρων εκλογών τις οποίες προσπάθησε να κάμψει ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ, κ. Θάνος Κατσάμπας.

Έτσι, παρότι ο κ. Π. Τόμσεν στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγες ημέρες στον ΣΚΑΪ ισχυρίζεται ότι "δεν τον προβληματίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα", η αλήθεια είναι ότι κύκλοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια για νέες καθυστερήσεις που θα αναμφίβολα θα ανακύψουν στην εφαρμογή του προγράμματος και στην ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας της ελληνικής πλευράς εν όψει του κρίσιμου τετ-α-τετ των ελληνικών αρχών με την Τρόικα τον Ιούνη.

 http://www.skai.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...